Bang


angstZeker de helft van de mensen die bij mij komt is bang. En wil er vanaf. Nog liever vandaag dan morgen. Want die angst belemmert hen om te doen wat ze willen. Om hun hart te volgen. Om nee te zeggen. Om te doen waar ze in geloven en wat ze belangrijk vinden. Ze zijn bang voor het oordeel van de ander. Bang voor de gevolgen. Bang om het hoofd boven het maaiveld uit te steken. En die angst zet ze vast. Vast in hun positie en omgeving. Vast in hun systeem. Vast aan zekerheden. Vast aan gouden koorden, vertelde een vrouw me die het vooral financieel heel goed had. En dus komen ze bij mij. Leveren ze mij gouden koorden. En willen ze nu eindelijk wel eens echt van hun angst af. De angst die hun al lang genoeg heeft vastgehouden.

Lees meer

De diagnose

“Mijn bedrijfsarts wil graag een diagnose”. “Wat heb ik eigenlijk?”. “Ik heb euh, ja, hoe heet dat eigenlijk ook maar weer?”

Vandaag spreek ik een jonge vrouw die zegt dat ze “volgens haar psycholoog trouwens ook een eetstoornis heeft”. Ik vraag haar wat ze daar zelf van vindt want ze klinkt niet heel erg overtuigend. Nou, ze eet niet altijd even verantwoord, soms eet ze haar aardappels gefrituurd uit een zak. En soms slaat ze ook wel wat over. En soms moet ze op maandag opnieuw naar de winkel omdat de koeken voor die week op zondag eigenlijk al op waren. Ik merk dat ze wel vaak het woord ‘soms’ gebruikt. Mijn ervaring en mijn gevoel zeggen dat dit dus ‘vaak’ is. Cliënten zeggen in de eerste instantie meestal dat het probleem best meevalt. Dat zeg ik zelf trouwens ook vaak. Het gaat best goed met me, ook al zijn de kringen onder mijn ogen niet meer grijs maar zwart geworden. 

Lees meer

Realistische gedachten

Af en toe loop ik mijn praktijk uit en verbaasd het me dat mensen bij me terug komen. Vandaag was ook zo’n dag. Over het algemeen ging het redelijk maar de laatste twee gesprekken verliepen niet echt soepel. Ik was veel te sturend, veel te verklarend en veel te veel met mezelf bezig. De grote, alwetende Rogier die wel even vertelt hoe hun wereld in elkaar zit en wat ze moeten doen. En blijkbaar geloven ze het ook nog, want ze maken gewoon een nieuwe afspraak. 

Lees meer

Kussens

Ze is begin 30 heeft 2 kinderen, een man en een leuke baan. Weinig aan de hand zo op het oog, maar toch komt ze bij mij voor een kennismaking. Ze is vaak moe en chagrijnig en kan om het minste of geringste uitvallen. Vooral tegen haar man en kinderen. Hulp heeft ze al gehad, maar tot nu toe zonder al teveel resultaat. 

Ze is nogal perfectionistisch en vindt het moeilijk om los te laten. Voor haar betekent het dat haar huis op orde zijn, de kinderen netjes op school, de relatie goed en ga zo maar door. Met de psycholoog had ze daar vooral aan gewerkt. Ze had ook verschillende opdrachten gekregen. De psych had op enig moment aangegeven dat ze misschien de kussens op de bank gewoon een keer juist niet recht moest leggen. Maar ja, dat lukte dus niet echt. En aan dat soort tips had ze trouwens ook niet echt wat, vertelt ze me bijna schoorvoetend. 

Lees meer

Reflaction

Straussplein 5
8031 AE Zwolle

 


Espelerweg 26
8303 HZ Emmeloord

Tel.: 06 14946623

info@praktijkreflaction.nl

 


Reflaction maakt gebruik van cookies zodat wij u beter van dienst kunnen zijn op onze website. Meer informatie