Kussens

Ze is begin 30 heeft 2 kinderen, een man en een leuke baan. Weinig aan de hand zo op het oog, maar toch komt ze bij mij voor een kennismaking. Ze is vaak moe en chagrijnig en kan om het minste of geringste uitvallen. Vooral tegen haar man en kinderen. Hulp heeft ze al gehad, maar tot nu toe zonder al teveel resultaat. 

Ze is nogal perfectionistisch en vindt het moeilijk om los te laten. Voor haar betekent het dat haar huis op orde zijn, de kinderen netjes op school, de relatie goed en ga zo maar door. Met de psycholoog had ze daar vooral aan gewerkt. Ze had ook verschillende opdrachten gekregen. De psych had op enig moment aangegeven dat ze misschien de kussens op de bank gewoon een keer juist niet recht moest leggen. Maar ja, dat lukte dus niet echt. En aan dat soort tips had ze trouwens ook niet echt wat, vertelt ze me bijna schoorvoetend. 

Ik merk dat ik me opwind. Er zijn dus blijkbaar nog steeds hulpverleners die dit soort dingen zo aanpakken. Alsof deze vrouw dat niet zelf al eens had bedacht. En waarschijnlijk ook al 725 x heeft geprobeerd. En even zovele keren mislukt. Alsof dat ook het probleem is. 

Ik probeer mijn eigen gevoel even te parkeren en luister naar haar verhaal. Een verhaal waarin heel duidelijk word dat ze het niet makkelijk heeft gehad bij haar thuis. Veel gedoe. Heel veel gedoe. Als oudste kind droeg ze al snel de zorg voor huishouden en haar kleine broertjes. Zij ruimde op wanneer haar ouders er niet waren of hiertoe niet in staat waren. Zij nam haar broertjes mee naar buiten of naar boven wanneer het beneden weer eens knalde. Niet meer veilig was om te zijn. Voor een kind van 5 a 6 jaar is dat wel een hele grote verantwoordelijkheid. 

Ik realiseer me dat het geen wonder is dat je op die manier het jezelf eigen maakt om te zorgen dat het goed loopt. Dat je goed om je heen kijkt wat er nodig is en dat gaat doen. Goed kijkt wat er van je verwacht wordt. Dat was de enige manier om er een heel klein beetje voor te zorgen dat het nog enigszins te doen was thuis. Wat moest je anders. Wat moet je anders. 

Waar heeft deze vrouw moeten leren wat loslaten is? Hoe had ze dat ooit kunnen doen? Ze heeft alleen gezien dat de boel in het honderd loopt wanneer ze dat niet doet. En natuurlijk speelt dat nu niet meer. Ze heeft een lieve man en het gaat best goed. Maar loslaten, tja dat gaat niet zomaar. Dan moeten we eerst maar eens goed kijken naar dat wat je vasthoud. En dat je daar een hele, hele goede reden voor hebt. Of in ieder geval had.  

Want onder dit loslaten zit een groot probleem. En wanneer dat niet aangepakt word zal ze dat nooit kunnen leren. De kussens een keer niet recht leggen werkt alleen maar averechts. Ik merk dat ik me nog steeds opwind. Ik kan blijkbaar ook niet goed loslaten. Zelfs niet als ik weet hoe het zit en hoe het werkt. 

Ik merk dat ik het moeilijk vind om dit kussen scheef te laten liggen. 

Reflaction

Straussplein 5
8031 AE Zwolle

 


Espelerweg 26
8303 HZ Emmeloord

Tel.: 06 14946623

info@praktijkreflaction.nl

 


Reflaction maakt gebruik van cookies zodat wij u beter van dienst kunnen zijn op onze website. Meer informatie