Bang


angstZeker de helft van de mensen die bij mij komt is bang. En wil er vanaf. Nog liever vandaag dan morgen. Want die angst belemmert hen om te doen wat ze willen. Om hun hart te volgen. Om nee te zeggen. Om te doen waar ze in geloven en wat ze belangrijk vinden. Ze zijn bang voor het oordeel van de ander. Bang voor de gevolgen. Bang om het hoofd boven het maaiveld uit te steken. En die angst zet ze vast. Vast in hun positie en omgeving. Vast in hun systeem. Vast aan zekerheden. Vast aan gouden koorden, vertelde een vrouw me die het vooral financieel heel goed had. En dus komen ze bij mij. Leveren ze mij gouden koorden. En willen ze nu eindelijk wel eens echt van hun angst af. De angst die hun al lang genoeg heeft vastgehouden.

 

Op zo’n moment word ik zelf altijd een beetje bang. Bang dat ik ze teleur moet stellen en dat ze dan weggaan. Bang dat ik ze niet kan geven wat ze zo graag willen. Helaas, geen goud voor mij.

Angst noemen we in de psychologie ook wel een negatieve emotie. Eerlijk gezegd heb ik nooit zo goed begrepen wat er zo negatief is aan angst. Ik zie mezelf in zo’n geval altijd voor een drukke snelweg om over te steken. Hoe zou ik dat doen als ik geen angst kende? Zou ik gewoon doorlopen? Gewoon de weg oversteken en ervan uitgaan dat ze wel voor me stoppen? Daar zal ik niet oud mee gaan worden. 

Kinderen zijn ook wel eens bang. Bang voor een monster onder hun bed, bang voor boeven, bang voor het donker. En wanneer ze wat ouder zijn gaat die angst meet over dingen als erbij horen, toetsen op school, of de kleren wel leuk genoeg zijn en wat anderen van hun vinden. En net zoals met de monsters onder het bed helpt het niet  om te zeggen dat het onzin is en ze gewoon moeten gaan slapen. De angst serieus nemen en even onder het bed of achter het gordijn kijken werkt over het algemeen veel beter.

Angst: ik zou niet weten hoe ik die weg moet krijgen. En ik hoop dat het jou ook niet lukt. Er zijn een heleboel dingen in het leven waar je heel terecht bang voor moet zijn. Voor boeven bijvoorbeeld. Of voor oversteken op een drukke weg. Of voor je hart volgen. Of voor je kwetsbaarheid voelen en laten zien. Alle kans dat je teleurgesteld wordt, dat het pijn gaat doen, dat het niet lukt.

Moed is niet de afwezigheid van angst. Moed betekent je angst voelen, en toch je hart volgen! 

Reflaction

Straussplein 5
8031 AE Zwolle

 


Espelerweg 26
8303 HZ Emmeloord

Tel.: 06 14946623

info@praktijkreflaction.nl

 


Reflaction maakt gebruik van cookies zodat wij u beter van dienst kunnen zijn op onze website. Meer informatie