De invloed van het verleden

Met enige regelmaat kijken mensen mij verbaasd aan wanneer ze erachter komen hoeveel invloed het verleden heeft op hun leven van nu. Opvoeding, grote gebeurtenissen, pijnlijke momenten is blijkbaar vooral ‘iets is van toen. “Ja maar, dat is al zo lang geleden” hoor ik ze zo vaak zeggen. Of zie ik ze denken. Het klopt dat het lang geleden is en misschien is het ook wel verbazend om te zien hoeveel impact zoiets kan hebben op je leven van vandaag. Voor mij is het inmiddels zo logisch als wat, maar ergens is het misschien ook wel bijzonder.

Wat mij vervolgens dan wel weer kan verbazen is hoe gemakkelijk we andere ontwikkelingen als logisch zien. Zo is het bijvoorbeeld bijzonder logisch dat het jachtinstinct van mannen vanuit de oertijd stamt en nog steeds aanwezig is. En het is ook bijzonder logisch dat een deel van onze hersenen automatisch reageert met ‘vechten of vluchten’ omdat we dit tigduizend jaar geleden nodig hadden. Onze hersenstam (of: reptielenbrein) reageert blijkbaar nog steeds zo. Het lijkt volkomen vanzelfsprekend dat iets wat zo lang geleden is, nog steeds van invloed is op het leven van vandaag.

Ik ben geen onderzoeker, maar al die aannames en verklaringen van de ontwikkelingen van de mensheid zouden zomaar eens kunnen kloppen. Wanneer dat inderdaad klopt, dan is het misschien helemaal niet zo onlogisch dat gebeurtenissen uit een veel recenter verleden invloed hebben op ons leven van vandaag. De invloed van je opvoeding bijvoorbeeld; toch een stuk minder lang geleden dan de oertijd. Of de invloed van heftige gebeurtenissen.

Wat je is overkomen kun je natuurlijk niet ongedaan maken. Dat geldt voor de mooie dingen en voor de lastige dingen in je leven. Tegelijk is het goed om te weten dat je niet perse vast hoeft te zitten aan het effect van deze gebeurtenissen. Dat je kunt leren hoe dit van invloed is geweest op je leven en hoe je hier, in alle vrijheid, ook andere keuzes in kunt maken. Het is voor veel mensen een opluchting wanneer ze de invloed van hun verleden bewust worden en tegelijk ontdekken dat ze daar niet aan vastzitten.

In onze praktijk werken we veel met opstellingen, zowel privé als zakelijk. Zo’n opstelling is een hele mooie vorm die je patronen zichtbaar maakt. Patronen die bewust en onbewust zijn ontstaan en van invloed zijn geweest. Waarin je leert en ontdekt waar je (nog) aan vast zit en hoe je kan leren om daarin je eigen keuzes te maken. Ontspannen, zelfbewust en op een manier die bij jou past.

Reflaction

Straussplein 5
8031 AE Zwolle

 


Espelerweg 26
8303 HZ Emmeloord

Tel.: 06 14946623

info@praktijkreflaction.nl

 


Reflaction maakt gebruik van cookies zodat wij u beter van dienst kunnen zijn op onze website. Meer informatie