Skip to main content

Je familie en de invloed daarvan

Geschreven op: 14 januari 2020

Stel je eens voor dat je bent opgegroeid in een groot gezin. Je was het 4e kind van de 8 kinderen in totaal. Het was altijd druk thuis en het was normaal dat jij ook je bijdrage leverde in het reilen en zeilen thuis. Dat deed je dan ook braaf, want anders werd je moeder chagrijnig en je vader boos. Tenminste, voor jou was dat normaal. Voor je broer helemaal niet. Die had er gewoon geen zin in en weigerde ook steeds om dit te doen. Met alle gevolgen van dien. Ruzie, onenigheid en veel gedoe.

Wanneer je nu rondkijkt in je familie lijkt er op de een of andere manier niet zoveel veranderd. Je broer kan nog steeds erg goed zijn eigen gang gaan en heeft moeite met autoriteit. Het is zijn grote kracht, maar je weet van hem dat die vrijheidsdrang hem ook wel eens in de weg zit. Soms zou hij zich wel eens wat makkelijker willen kunnen schikken, maar dit lukt hem gewoon niet. Jijzelf schikt je nog steeds gemakkelijk en vind het juist lastig om voor jezelf te kiezen en je eigen gang te gaan. Deze instelling brengt je veel, de mensen en je werkgevers zijn erg blij met je. Tegelijk word je er wel eens moe van om altijd zoveel te geven, maar ook jou lukt het niet om dit anders te doen.

Twee mensen, twee verschillende manier van omgaan met de situatie waar ze in geplaatst zijn. En beide personen willen het graag anders, maar het lukt ze niet. Beiden zitten vast in hun automatische reactie. Ze kunnen nu verzuchten ‘ach ja, zo ben ik nu eenmaal’ en het daarbij laten. Ze kunnen zeggen ‘dat is nu eenmaal de aard van het beestje’ en overgaan tot de orde van de dag. Deels hebben ze misschien ook wel gelijk. Maar het kan ook anders. Je kunt er ook voor kiezen om serieus te kijken of het ook anders kan. Om serieus aan het werk te gaan met de blokkades die je tegenkomt. Te onderzoeken of je niet meer rust en balans kunt vinden in je leven.

In de opstellingsavonden die wij geven ga je daarmee aan het werk. Je kijkt naar je patronen, hoe die zijn ontstaan, waar het knelt en hoe je daaruit kunt komen. Je leert daar hoe jij in alle vrijheid jezelf kan zijn. Of dat nu is om leiding te accepteren of juist de leiding te nemen. Met je eigen vraag en je eigen patroon ben je welkom. Ontdek jij hoe jij ruimte krijgt in je leven.