Skip to main content

Therapie is........

Therapie is ......ook voor mannen.
Geschreven op: 17 mei 2021

………ook voor mannen

Ja, echt waar. Therapie is ook voor mannen. Dat veel mannen de illusie hebben dat dit niet zo is, maakt het niet minder waar.

Als mannelijke therapeut zit ik in een vrouwenwereld. Het overgrote deel van mijn collega’s is vrouwelijk. Van de mensen die hulp zoeken is 70% vrouw. Als je niet goed kijkt zou je zomaar kunnen denken dat therapie een vrouwending is. Maar als je iets beter kijkt kom je toch tot een andere ontdekking.

Er zijn ongeveer evenveel mannen met psychische klachten als vrouwen, volgens het CBS. Het aantal mannen dat kampt met verslavingsproblematiek is bijna 3 keer zo hoog als bij vrouwen. En daar is verslaving aan werk en/of telefoon nog niet eens in meegenomen! Het aantal zelfdodingen bij mannen is zelfs 2 keer hoger dan bij vrouwen.

Blijkbaar is die behoefte aan hulp bij mannen dus helemaal niet kleiner, maar zoekt de man andere manieren om daarmee om te gaan. Professionele hulp zoeken hoort daar, blijkbaar, vaak niet bij. Hard werken, drinken, sporten, of afleiding zoeken op internet zijn meer mannelijke manieren. Tenminste, dat houden we onszelf soms voor. In werkelijkheid zijn er maar weinig mannen die dat écht een goede oplossing vinden. De meeste mannen zouden het best anders willen. Maar de stap naar hulp of therapie is voor sommigen oneindig groot.  ‘Zelf doen’ lijkt belangrijk. En woorden geven aan dingen als onzekerheid, twijfel, trots, verdriet of kwetsbaarheid is voor veel mannen lastig. Maar alleen maar sterk en zelfverzekerd moeten zijn is erg vermoeiend. En het is eigenlijk ook gewoon heel jammer, want daarmee benut je niet je volledige potentieel als man.

Om je volledig potentieel wel te kunnen benutten is het goed om naar je eigen processen te kijken. Ik heb het zoveel mannen horen zeggen ‘dit zou eigenlijk iedereen moeten doen’ en ‘daar praat ik normaal niet over, maar wat is het een opluchting om dat te kunnen doen’. Ik ken letterlijk niet één man die vrouwelijker is geworden van therapie. Wel veel mannen die rustiger, sterker, stabieler, besluitvaardiger en aantrekkelijker zijn geworden. Dus ja, therapie is ook écht voor mannen.  

Dus man, als jij meer uit jezelf  wilt halen kom dan achter je telefoon, struik of masker vandaan en ontdek dat ‘zelf doen’ niet betekent dat je het ook ‘alleen moet doen’.

Je bent meer dan welkom.