Skip to main content

Therapie is.......

Geschreven op: 12 juli 2021

.....gewoon jezelf worden

Serieus, Rogier? Jezelf worden, heb je daar therapie voor nodig? Je bent toch sowieso jezelf?!

Mijn korte antwoord op die vraag is: ”Ja. Zeker. Je hebt andere mensen nodig om te ontdekken wie je bent.” Soms (of eigenlijk: vaak!) zelfs een professioneel iemand. Bijvoorbeeld een coach, mentor, trainer, hulpverlener of therapeut.

Misschien is dat een ander antwoord dan je dacht. Maar ik vermoed dat als je er wat langer naar kijkt, je dit toch herkent. Want er zijn bijna altijd van die dingen die je wél doet, maar eigenlijk liever niet wilt. Bijvoorbeeld wanneer je ongeduldig wordt, terwijl jij je had voorgenomen om wat meer geduld op te brengen. Of wanneer jij blijft malen en piekeren, terwijl jij je zo had voorgenomen om alles wat meer los te laten. Bijvoorbeeld wanneer je merkt dat je toch weer geraakt bent door een bepaalde opmerking, terwijl je weet en vind dat je dit niet moet doen. Bijvoorbeeld wanneer jij je hebt voorgenomen om met wat meer aandacht thuis te zijn, maar je weer op hebt laten slokken door je werk. En vul zo maar in.

Je kunt dan zeggen dat je gewoon niet zo goed bent in discipline. Je kunt zeggen dat je gewoon ongeduldig bent. Je kunt zeggen dat je gevoeliger bent dan je dacht. Je kunt bij jezelf bedenken dat het blijkbaar toch niet zo belangrijk vond als je dacht. Daar kun je het bij laten. Dat kan.

Je kunt ook kijken hoe het komt dat dit je steeds gebeurt. Je kunt deze gelegenheid ook gebruiken om wat dieper te kijken naar de patronen die je in je leven hebt ontwikkeld. En daar heb je inderdaad andere mensen bij nodig. Een ander die jouw blinde vlekken zichtbaar kan maken. Die zicht kan geven op de patronen die jij hebt ontwikkeld.

Als je dat doet dan kom je tot mooie ontdekkingen. Bijvoorbeeld dat je in je leven patronen hebt ontwikkeld die wel eigen voelen, maar niet écht eigen zijn. Dat je niet al je gedachtes hoeft te geloven. En dat je ook niet al je gevoelens direct moet geloven. Maar ook dat je wel degelijk in staat bent om los te kunnen laten. Om geduldig te worden. Om te ontdekken dat er veel meer in je zit dan je dacht. En ga zo maar door.  

Het is een hele kunst is om te ontdekken welke gedachtes en gevoelens van jou zijn én welke je aangeleerd hebt. Het is een hele kunst om afscheid te nemen van alles wat je níet bent. Maar meer dan de moeite waard. Gewoon jezelf zijn, veel gemakkelijker gezegd dan gedaan.  Maar het kan. En dat is wat je leert in therapie.      

Je bent van harte welkom. Met alles wat je bent.