Skip to main content

Therapie is.......

Moedig je angst onder ogen komen
Geschreven op: 03 mei 2021

...............moedig je angst onder ogen komen

Angst en onzekerheid hebben we allemaal en iedereen is wel ergens bang voor. Voor hoogtes bijvoorbeeld, zoals ikzelf. Of voor verdriet, voor saaiheid, voor de dood, voor loslaten, voor ziekte, voor het verlies van vrijheid, voor eenzaamheid, voor afscheid enzovoorts. Angst en moed lijken tegenstellingen. In werkelijkheid zijn ze dat niet. In werkelijkheid zijn het twee kanten van dezelfde medaille.

In tegenstelling tot wat je waarschijnlijk ooit geleerd hebt is angst trouwens niet persé een slechte raadgever. Angst weerhoud je ervan om dingen te doen die je ook écht beter niet kunt doen. Toch kan angst je wel degelijk in de weg zitten en dat is lastig. Maar gelukkig is daar wat aan te doen.

Wanneer je bang of onzeker wordt kun je zomaar de neiging krijgen om jezelf te vertellen dat dit nergens voor nodig is. Hoewel dat, theoretisch, misschien klopt, helpt die gedachte heel vaak niet. Je kunt je angst of onzekerheid best wegduwen, overschreeuwen of negeren. Dat kan heel goed. Helaas werkt dit bijna altijd alleen maar voor de korte duur. En eigenlijk laat dit vooral zien hoe bang je bent voor deze gevoelens. En zo blijf je rondlopen in je cirkel van angst en onzekerheid. 

Blijkbaar is er een andere aanpak nodig. Blijkbaar is vechten tegen je angst niet persé de meest effectieve aanpak. Misschien is het tijd om je angst onder ogen komen. Om te ontdekken wat er zich binnenin jouw afspeelt. Want angst heeft bijna altijd een oorzaak en een reden. Alleen ben jij je dit vaak niet bewust. En zolang dit onbewust aanwezig blijft, krijg je er geen grip op en blijft je angst en onzekerheid met je meegaan.

Je kunt leren om angstig en moedig te zijn tegelijkertijd. Om onzeker én zelfbewust te zijn. Moed is namelijk niet de afwezigheid van angst. Moed en zelfverzekerdheid betekent je angst voelen en toch je hart volgen. En dat is wat je leert in therapie.