Skip to main content
Therapie Praktijk Reflaction Zwolle en Emmeloord

Lichaamsgerichte psychotherapie

Therapie Praktijk Reflaction Zwolle en Emmeloord

Lichaamsgerichte psychotherapie

Therapie Praktijk Reflaction Zwolle en Emmeloord

Lichaamsgerichte psychotherapie

Lichaamsgerichte (psycho)therapie

Lichaamswerk is een belangrijke pijler in mijn begeleiding. Je lijf vertelt je namelijk heel erg veel en er is veel informatie in je lijf opgeslagen.

Reflaction - Lichaamsgerichte psychotherapie

Je lijf is een prachtig instrument

Veel dagelijkse dingen gaan 'als vanzelf' en spelen zich onbewust af. Gelukkig maar. Wanneer het tegenzit kan het soms nodig zijn om bewuster te kijken naar dat wat zich bij jou van binnen afspeelt. Bijvoorbeeld omdat je last hebt van terugkerende stress of spanning. Of omdat je merkt dat je niet uit bepaalde gewoontes of reacties komt. Het is een hele kunst om de signalen van je lijf te herkennen en te interpreteren. Maar waanneer dit lukt is je lichaam een heel mooi instrument om helder te krijgen wat zich onbewust bij jou afspeelt. Dat is een prachtige ingang om ‘gewoon jezelf’ te worden.

Op zoek naar de bron

Je lijf drukt vaak uit wat er van binnen leeft. Bewust en onbewust. Als er veel spanning is, voel je dit bijvoorbeeld in je nek en schouders waardoor je ook hoofdpijn krijgt. Door hier gericht bij stil te staan kun je de bron van de spanning opsporen en leren hoe jij kunt ontspannen. De bron van jou spanning kan van alles zijn: stress, onverwerkte gebeurtenissen, ingehouden emoties, trauma, oppervlakkige ademhaling of wat dan ook maar.

Gesprekken en analyses kunnen zeer helpend zijn, maar soms is dat niet genoeg. Je 'weet het dan allemaal wel' maar er veranderd eigenlijk niks. Wanneer je dat kent, is het goed om wat dieper te kijken. Stilstaan bij de signalen van je lijf is dan een mooie ingang. 

Diepgaan inzicht en bewustwording

Ook ontspanningsoefeningen, lichaamsbeweging of bijvoorbeeld massages kunnen heel erg behulpzaam zijn bij een gespannen of onrustig lijf. Maar wanneer (ook) dat niet voldoende helpt is het goed om dieper te kijken. Lichaamswerk bij mij kijkt dan ook dieper en is een ingang tot meer inzicht en bewustwording over wie je bent en wat er aan de hand is. Zodat jij regie leert krijgen op je eigen energie.

Meer dan alleen een oefening

Lichaamsgerichte therapie is dan ook veel meer dan oefeningen doen. Het gaat bijvoorbeeld ook om je non-verbale gedrag, je ademhaling en de (onbewuste) spierspanning in je lijf. Eigenlijk gaat het vooral om de bewustwording van wat zich in jouw lijf heeft vastgezet en hoe je fysiek én mentaal reageert op bepaalde situaties. Wanneer je los kunt laten wat zich vast heeft gezet, komt er heel veel ruimte en energie vrij. Hoe meer jij je daarvan bewust bent, hoe meer invloed je hierop hebt. . Zo krijg jij weer ruimte in je hoofd en rust in je lijf. 

Rogier Dijkstra - psychosociaal therapeut bij Reflaction

Vraag vrijblijvend een gesprek aan

Rogier Dijkstra - psychosociaal therapeut bij Reflaction

Vraag vrijblijvend een gesprek aan