De gevolgen van een trauma
Trauma's kunnen heftige, eenmalige gebeurtenissen zijn maar ook langdurige patronen die, opgestapeld, traumatiserend zijn geweest. De gevolgen van deze gebeurtenissen liggen diep opgeslagen in je systeem. Daardoor reageer je automatisch met een soort stressreactie op bepaalde acties. Een trigger, een bepaalde toon, een geur, druk, een blik of wat dan ook maar.
De oorzaak
De oorzaak kan nogal uiteenlopen. Soms is die overduidelijk, maar niet altijd. Maar hoe het ook zij, de oorzaak en je reactie daarop liggen diep in je systeem opgeslagen en daarom is het niet zo gemakkelijk daar los van te komen. Alleen een gesprek of een analyse helpt niet. Je systeem gaat namelijk automatisch en onbewust, als in een reflex, in de actie- of overleefstand. Dat is een van de redenen dat je ook moeilijk rust kunt vinden. Je hele systeem (je gedachten, je spierstelsel en je zenuwstelsel) schiet in de stress en komt onder spanning.
Lichaamsgerichte traumatherapie
Wanneer je dit kent is het goed om stil te staan en daar gericht aandacht aan te geven. Aandacht aan je gedachtepatroon, maar ook zeker aan de automatische reacties van je lichaam. Want zowel je rationele - als je emotionele brein speelt een belangrijke rol in het verwerken van heftige gebeurtenissen. Op die manier werk je aan herstel op alle niveaus; aan zowel de oorzaak als de gevolgen daarvan.
Werken vanuit de kern
Een combinatie van gesprek en lichaamswerk kan je ontzettend helpen. Met een combinatie van inzicht, adem, ontspanning en beweging ontkoppel je de automatische en onbewuste reacties van je systeem op de triggers. Op die manier maak je nieuwe ruimte en vind je innerlijke rust.