Skip to main content
Therapie Praktijk Reflaction Zwolle en Emmeloord

Trauma

Loskomen van je triggers

Trauma

Trauma

Heftige gebeurtenissen laten diepe sporen na. Soms zo diep dat je daar met je bewustzijn nauwelijks (meer) bij kunt. Je merkt dat vooral indirect om je heftig reageert op bepaalde triggers. Of omdat je ‘gewoon’ geen rust kunt vinden; wat je ook doet.

De gevolgen van een trauma

Trauma's kunnen heftige, eenmalige gebeurtenissen zijn maar ook langdurige patronen die, opgestapeld, traumatiserend zijn geweest. De gevolgen van deze gebeurtenissen liggen diep opgeslagen in je systeem. Daardoor reageer je automatisch met een soort stressreactie op bepaalde acties. Een trigger, een bepaalde toon, een geur, druk, een blik of wat dan ook maar.

De oorzaak

De oorzaak kan nogal uiteenlopen. Soms is die overduidelijk, maar niet altijd. Maar hoe het ook zij, de oorzaak en je reactie daarop liggen diep in je systeem opgeslagen en daarom is het niet zo gemakkelijk daar los van te komen. Alleen een gesprek of een analyse helpt niet. Je systeem gaatnl. automatisch en onbewust, als in een reflex, in de actie- of overleefstand. Dat is een van de redenen dat je ook moeilijk rust kunt vinden. Je hele systeem (je gedachten, je spierstelsel en je zenuwstelsel) schiet in de stress en komt onder spanning.

Lichaamsgerichte traumatherapie

Wanneer je dit kent is het goed om stil te staan en daar gericht aandacht aan te geven. Aandacht aan je gedachtepatroon, maar ook zeker aan de automatische reacties van je lichaam. Want zowel je rationele - als je emotionele brein speelt een belangrijke rol in het verwerken van heftige gebeurtenissen. Op die manier werk je aan herstel op alle niveaus; aan zowel de oorzaak als de gevolgen daarvan.

Werken vanuit de kern

Een combinatie van gesprek en lichaamswerk kan je ontzettend helpen. Met een combinatie van inzicht, adem, ontspanning en beweging ontkoppel je de automatische en onbewuste reacties van je systeem op de triggers. Op die manier maak je nieuwe ruimte en vind je innerlijke rust.

Vraag vrijblijvend een gesprek aan
of meld je aan

Vraag vrijblijvend een gesprek aan
of meld je aan